Trädgårdsrundan

Trädgårdsrundan är en mobil insamling av trädgårdsavfall som besöker delar av Huddinge och Botkyrka.

Under Trädgårdsrundan samlar SRV in trädgårdsavfall fastighetsnära för att erbjuda fler att lämna sitt avfall närmare bostaden, eller utan bil. Inledningsvis körs Trädgårdsrundan i områden kring centrala Huddinge och i delar av Botkyrka. SRV planerar att utöka successivt till fler områden.

SRV samlar in trädgårdsavfall i två sopbilar, där den ena tar emot ris och grenar och den andra löv och gräs.

Under höstens turer kan du även lämna fallfrukt i kärl som de har med sig.

Du lastar själv in ditt trädgårdsavfall i bilarna. Tänk på att eventuella säckar måste tömmas i sopbilen eftersom plast och papper kan förstöra komposten. Kvistar och grenar får inte vara buntade med plastband eller ståltråd när de läggs i sopbilen. Du är välkommen att fråga personalen på plats om du behöver hjälp. Vänligen respektera personalens anvisningar.

Detta kan du lämnaDetta kan du inte lämna
Kvistar och grenarJord
Löv och gräsStenar
Stockar max 20 cm diameter, max 2 m långaStockar över 20 cm i diameter
Mossa och ogräs (Ej invasiva växter)Invasiva växter*
Ris och klipp från buskar
Julgranar
Fallfrukt** (Gäller endast höstturen av Trädgårdsrundan.)
* Invasiva växter kräver särskild hantering, läs mer om invasiva växter här.

** Från slutet av augusti till början av november erbjuder vi dig med fruktträd att lämna din fallfrukt i separata kärl på våra fasta återvinningscentraler

SRV tar emot ditt privata trädgårdsavfall. Kommer du med släp ber vi dig vara uppmärksam på att det kan vara trångt och att ta det försiktigt. Alternativt åker du med avfallet till någon av SRV:s sju fasta återvinningscentraler.

  • Ris och grenar förbränns. Värmen tas tillvara i effektiva kraftvärmeverk som genererar el och värme. Över 90 procent av energin tas tillvara i denna process. Det som blir kvar är endast en liten mängd ofarlig aska.
  • Gräs och löv komposteras hos oss och hos vår entreprenör, och bryts ner till en näringsrik jord. Jorden används i planteringar, växtodlingar och parker.
  • Fallfrukt blir närproducerad biogas och näringsrik biogödsel i Huddinge. Frukt ger mer gas per ton jämfört med andra matavfall, så det är ett bra sätt att använda överbliven frukt.